4 myter om yoga
Det er på tide med en liten opprydding i noen av mytene om yoga. Som yogalærer så møter jeg mange som av ulike grunner mener at yoga ikke passer for dem. Disse grunnene skal vi ta tak i nå. For de fleste stemmer ikke og er derfor misvisende oppfatninger som det er på tide at vi gir slipp på.
Det er lett å dømme. Jeg har vært der selv! 10 minutter inn i min første yoga time så var det rett ut for min del og mine oppfatninger om yoga har vært mange før jeg fant ut av hva yoga egentlig er.
Les mer: Jeg hatet min første yogatime og Hva yoga egentlig handler om.
Vi mennesker er super gode på å lage oss oppfatninger. Vi holder fast ved den oppfatningen helt til det motsatte er bevist, og selv da så er det motstand inni oss. For den nye informasjonen stemmer ikke overens med det vi allerede tror på. Eller hva?
Det er slik sinnet fungerer. Så vi må aktivt være litt kritiske til hvorfor vi tror og mener det vi tror og mener. Dette gjelder på alle plan i livet, ikke bare yoga.
Avklaring: Dette innlegget er ikke skrevet for at jeg skal overbevise deg om at du skal begynne på yoga eller for å «forsvare» yoga på noe vis. Dette er en oppklaring - myter blir gamle, og jeg og forhåpentligvis alle andre blir lei av å høre om de. Treningsmyter er det nok av! (just saying).
Da jeg var yngre så fikk vi alltid beskjed om at vi måtte huske å tøye ut etter trening for å ikke bli støl. Dette er en treningsmyte som jeg fortsatt møter på den dag i dag. Forskning viser nemlig at å strekke ut etter trening ikke har noen særlig sammenheng med hvor støl du blir. Tøying kan være positivt på mange områder, men kan ikke påvise å minske stølhet etter trening.
Denne myten lever allikevel den dag i dag, selv om dette nå er gammel kunnskap. Etter å ha jobbet på treningssenter i 10 år har jeg møtt på denne myten mange ganger. Mange ganger har jeg prøvd på en hyggelig måte å informere vedkommende om at dette er en myte og at tøying ikke motvirker stølhet. Like vanskelig hver gang! Personen gir meg et temmelig kritisk blikk, blir tydelig litt irritert og er helt klart ikke enig i det jeg sier. Personen legger kommentaren min i søpla og fortsetter livet med sin kjære kunnskap som ikke stemmer overens med nyere forskning. For det er jo ingen som liker å bli informert om at det de har trodd på lenge er feil.
Myter er vanskelig å bli kvitt, men vi skal gi det et lite forsøk allikevel. Så les videre med et åpent sinn. Om du kjenner deg igjen i noen av mytene, ikke døm deg selv, men prøv å vær litt kritisk til egne tanker og se om du kan forholde deg til det du leser som om dette er noe du tar stilling til for første gang.
Så her kommer de!
#1. Jeg er for stiv til å gå på yoga!
Dette er virkelig myte nr.1. Denne hører jeg ofte! Føler du dette så er du ikke alene, og jeg har helt klart tenkt dette selv. Det hender fortsatt at denne lille slue tanken dukker opp når jeg går på timer hvor det gjøres stillinger langt utenfor min kapasitet.
Men! Og det er et stort men her! Det går ikke an å være for stiv til å gjøre yoga. Det er som å si at du er for svak til å begynne med styrketrening eller for skitten til å ta en dusj. Det høres plutselig ganske dumt ut eller hva?
For om du er veldig stiv, ja da er yoga kanskje noe du bør begynne med for å bli litt mer fleksibel? Om du er redd for at du ikke skal få det til rent fysisk ettersom du er veldig stiv så er det lurt å gå på en nybegynner time. Finner du en god instruktør så vil du alltid få alternativer som er mer tilgjengelig for deg som er stiv.
Vi mennesker liker å være i komfortsonen. Vi liker å gjøre ting vi er gode på. Derfor tror jeg mange som er stive ikke vil gå på yoga, rett og slett fordi man føler at man ikke mestrer det. (Been there!) Å gå ut av komfortsonen krever litt mot. Å jobbe med våre svake sider krever litt innsats og tålmodighet. Senk lista, lytt til kroppen og nyt reisen av å bli litt mer fleksibel. For det er vel ingen som trives med å være så forbaska stiv at en ikke får på seg sokkene en gang?
#2. Yoga er bare for damer.
Dette er en god en, eller hva? Jeg har i gjennomsnitt 10 yogatimer på 1 uke. Er jeg heldig så er det kanskje 4 menn samlet sett på alle timene. Det blir ca. 4 av minst 100 stk!
Det er egentlig litt ironisk. For yoga var i utgangspunktet forbeholdt menn. Unge gutter i India ble trent opp ved bruk av yoga. Det er ikke akkurat slik det ser ut i Norge. Nå skal det sies at det er lite menn i Norge som går på gruppetimer generelt, men jeg tror allikevel barrièren er litt ekstra stor for å gå på en yogatime.
Så hvorfor passer yoga for menn og gutter?
Det er fysisk krevende.
Yoga kan være veldig fysisk krevende og menn har mer muskelmasse i overkroppen sammenlignet med kvinner. Slik sett vil jeg egentlig si at yoga i mange tilfeller passer bedre for menn enn kvinner. Stillinger som planke, hunden som ser ned, hunden som ser opp, chaturanga og push up varianter, håndstående, armbalanser og andre akrobatiske overganger kan være mer tilgjengelige for menn da de er sterkere i overkroppen sammenlignet med kvinner.
Generelt sett er menn litt stivere enn kvinner.
Menn driver med sport hvor man lett blir litt stive (eks, fotball) og kvinner driver oftere med sport og aktiviteter som krever fleksibilitet (som dans). I tillegg viser forskning at kvinner er litt mer fleksible da vi skal gå gravide og føde barn. Som vi avklarte i myten over. De stive bør jobbe for å bli litt mer fleksible, eller hva?
Helsefordelene er de samme for begge kjønn!
Yoga kan bidra til bedre søvn, mindre stress, mer tilstedeværelse, forebygge angst og depresjon, positiv effekt på fordøyelsen i tillegg til å gjøre deg sterk og smidig.
Yoga kan bidra positivt på prestasjon.
Yoga kan bidra til at du presterer bedre i andre idretter/aktiviteter du driver med. Bedre fokus, bedre balanse, bedre fleksibilitet og kroppskontroll er noen egenskaper som vil bidra til at du presterer bedre i andre idretter.
#3. Yoga er bare for hippies og alternative mennesker.
Når man tenker på yoga så er det ikke den typiske nordmannen man tenker på eller hva? Vi nordmenn er jo født med ski på beina, ikke sittende i lotus stilling, hehe!
Men selv i Norge har yoga hatt enorm vekst de siste årene og yoga er nå mer folkelig enn noen gang. Så hvorfor tenker vi fortsatt på de som driver med yoga som alternative?
Jeg tror mange har lett for å sette merkelapper på de som søker noe mer og søker noe annet. De som går ut av sitt opprinnelige miljø og leter etter «svar» og tilhørighet andre plasser og i andre filosofier. Merkelapper som hippier og alternative.
Jeg har selv vært på leting etter «svar», på leting etter noe mer og jeg må innrømme å si at filosofien til yoga resonnerer noen ganger mer med meg enn den norske måten å tenke og leve på.
Det er helt klart noe med yoga som gjør at man begynner å se på seg selv og livet sitt, med nye kanskje klarere øyne. Dette tror jeg er grunnen til at yoga nå også har blitt så populært her i Norge.
Når det er sagt så kan du fint gå på yoga uten å være et snev interessert i yogafilosofien. Mange yogalærere, meg selv inkludert, finner sin egen måte å undervise på som er mer moderne, med et fokus og en vinkling som passer bedre med dagens samfunn. I tillegg er det mange yogatimer som undervises kun med fokus på det fysiske aspektet.
Så nei - yoga er ikke bare for hippier og alternative, yoga passer for alle.
#4. Yoga er rolig og kjedelig.
Dette er grunnen til at jeg aldri gikk på yoga før. Jeg trodde oppriktig at det var en veldig rolig form for trening som var kjedelig uten særlig nytte. Jeg ville heller prioritere treningsformer som krevde mye hvor man fikk trent «skikkelig».
Det skulle vise seg at yoga trenger absolutt ikke å være hverken rolig eller kjedelig. Det finnes så mange ulike yoga stiler med variasjon i intensitet, vanskelighetsgrad, innhold av stillinger og sekvenser. Her finnes det virkelig noe for enhver smak! I tillegg så er alle yoga instruktører ulike så det gjelder å finne instruktører som har den stilen og undervisningsmetoden DU liker.
Og dersom du ved en tilfeldighet havner på en rolig yogatime, er det allikevel en sjanse for at du synes det er deilig fremfor kjedelig.
Dette er myter som jeg til dels har trodd på tidligere i underbevisstheten min. Kanskje fikk du som meg et nytt syn på yoga nå eller kanskje må du oppleve selv at det du tror på ikke helt stemmer.
Har du en yoga myte?
Lyst til å prøve yoga?
En gratis startpakke til deg fra meg!
Varm hilsen Benedikte.